Voorwoord

[lead]Voor chef Wilfried en de meesten van ons, is een maaltijd waarschijnlijk het beste rust-moment tussen ons drukke, dagelijks werk.  En zeker als je er met anderen van kunt genieten.
Vanwege het hectische leven dat velen van ons leiden, grijpen we naar kant-en-klaar-maaltijden. Maar deze zijn doorgaans niet zo gezond. We hebben meestal geen goed beeld van de hoeveelheid kunstmatige toevoegingen in wat we kopen of van het vetgehalte van gefrituurd eten. En voor de Westerse en Indische keuken kunnen we slechts een slag slaan naar de hoeveelheid room die is toegevoegd. Room, waarover chefs over het algemeen zeggen dat ze ieder gerecht heerlijk maken![/lead]

Overweeg eens, als je met vrienden gaat eten, om ze thuis uit te nodigen voor een zelf-gekookte maaltijd. Of misschien zelfs samen koken met een vriend of vriendin.
En voor mijzelf is er niets zo ontspannend als in de keuken koken.  Daartoe behoren ook het maken van basis sauzen, yoghurt, brood en bier.

Waarom deze website

Naast recepten, vind je in deze website ook achtergrondinformatie en tips over koken en kooktechnieken. Een hoofdstuk gaat over gezond eten en drinken. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren aan bewust eten en allerlei mythen over eten op te helderen. Daarnaast kan ik het niet laten om nog op allerlei andere onderwerpen in te gaan.

Het is mijn doel om je te verleiden vaker zelf de keuken in te gaan.  Maak meer van die lekkere gerechten waarvan je bovendien weet wat erin zit. Geniet in je eentje van het eten, samen met je partner, familie of vrienden!  En bovendien kan koken heel erg ontspannend werken.
Tenslotte: deze website is niet bedoeld als dieet of een manier om af te vallen.  Maar, de combinatie van gezond, goed bereid en gematigd eten in combinatie met regelmatige en goede lichaamsbeweging, is de beste manier om gezond en fit te blijven!

~ De Chef

Het motto van Chef Wilfried:

[blockquote size=”third” align=”left” byline=”Paul Theroux, Amerikaans Romanschrijver”]Koken vereist – op een creatieve manier – zelfverzekerd giswerk en improvisatie – experimenteren en vervangen en omgaan met mislukkingen en onzekerheden. [/blockquote]

Over chef Wilfried

De in Nederland geboren Wilfried Brouwer heeft koken als passie. In de 45 landen die hij bezocht, kwam hij veel eetgewoonten en tradities tegen om heerlijk voedsel te bereiden, en dat intrigeert hem. Opgeleid in de chemie, verruilde hij eind jaren tachtig zijn laboratorium experimenten voor meer commerciele banen. Voor hem vormt de keuken de basis voor eindeloos experimenteren en ontspanning, waarna hij ‘quality-time’ heeft met zijn gasten.

Wilfried probeert te begrijpen waarom de dingen werken zoals ze werken voor zijn recepten.  Hij zet uiteen welke methode je het best kunt gebruiken bij het koken. Zonder al te stichtelijk te zijn, gaat hij in op smaak- en gezondheidskwesties die samenhangen met het klaarmaken en eten van voedsel.
Hij woont al bijna de helft van zijn leven in het buitenland , waarvan meer dan 20 jaar in China en momenteel in Hong Kong; in het zuidelijkste puntje van China.

De fotografe en zijn klankbord

Nel van den Bergh is Wilfried’s vrouw en heeft het auteursrecht van de foto’s die op deze website zijn gebruikt. En ze vormt (zoals altijd) het perfecte en eerlijke  klankbord met betrekking tot het eten en de gerechten. Kortom, een klankbord dat reflecteert en terugpraat.